Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Τι ειναι η κοιλιοκακη

Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Είναι μια κληρονομική πάθηση και επειδή η προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.Η εκδήλωση της  προϋποθέτει σχετική γενετική προδιάθεση του ατόμου και την κατανάλωση τροφών με γλουτένη (σιτάρι). Ακόμη και όταν αυτοί οι δύο παράγοντες συνυπάρχουν, είναι πιθανό η κοιλιοκάκη να μην εκδηλωθεί παρά μόνο όταν «πυροδοτηθεί» σε ορισμένες περιπτώσεις από κάποιες ιογενείς ασθένειες ή άλλες αιτίες. Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις αρχίσουν κ καταναλώνουν δημητριακά, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα.
 Στα άτομα με γενετική  προδιάθεση, η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων μετά την κατανάλωση  γλουτένης προκαλεί τη λείανση ή την αδρανοποίηση των λάχνων του λεπτού εντέρου που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό. Οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και οι συνέπειες είναι αρκετές στην ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού.
 Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι διαφορετικα.
Στα βρέφη παρατηρούνται γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια, συχνές, ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις και στασιμότητα ή απώλεια βάρους.
Στα παιδιά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες και οξυθυμία.
Στους ενήλικες και σε αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικά αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης. Στη συνέχεια και σαν συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων  παρατηρούνται ανεμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές.

 Οι πρώτες ενδείξεις από τα πιο πάνω συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε ειδική εξέταση αίματος για τη διαπίστωση της παρουσίας αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης, της ρετικουλίνης και του ενδομυίου. Σε περίπτωση παρουσίας τέτοιων αντισωμάτων στο αίμα, απαιτείται ταυτοποίηση της πάθησης με βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου που λαμβάνεται με γαστροσκόπηση. Για την οριστική διάγνωση γινεται μία σειρά από τρεις βιοψίες μετά από εναλλαγή δίαιτας με και χωρίς γλουτένη.
Γαστρόσκοπηση:
Αν ο εξεταζόμενος δεν αντέχει τον πόνο, ο γιατρός τον φέρνει σε ήπια καταστολή (με ένεση από μια «πεταλούδα» που μπαίνει στο χέρι) και του βάζει ξυλοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό σε μορφή σπρέι) τοπικά στο στόμα. Έτσι, ο ασθενής γρήγορα βρίσκεται σε μέθη. Προηγουμένως, τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό στο στόμα, ώστε να κρατιέται ανοιχτό, με μια τρύπα στη μέση για να περάσει από εκεί το γαστροσκόπιo.
Η εξέταση κρατά λίγα λεπτά και το σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται νοσηλεία. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο εξεταζόμενος χρειάζεται πιθανώς να περιμένει για λίγο (10-15 λεπτά) μέχρι να περάσει η επήρεια της ­μέθης. Πάντα να υπάρχει κάποιος να τον συνοδεύσει δεν θα είναι σε θέση να οδηγήσει ή να κινηθεί μόνος του αμέσως μετά.
Όταν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις- ο γιατρός παίρνει δείγμα για βιοψία ώστε να την ελέγξει.Τα αποτελέσμα­τα βγαίνουν μετά από λίγες ημέρες περίπου 10 μέρες έως 1 μήνα.


Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση.Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε μικρές ποσότητες γλουτένης γιατί το μέγεθος της βλάβης του λεπτού εντέρου και ο χρόνος αποκατάστασης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα.

Καλό θα ήταν ο πάσχων να κάνει εγγραφή στον σύλλογο πασχόντων από την κοιλιοκακη.
http://www.koiliokaki.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου